Aardbevingen zijn bevingen in de grond, die veroorzaakt worden door bewegingen in de korst van de aarde. Misschien heb je wel eens een aardbeving meegemaakt, maar als je in Nederland woont is de kans klein dat je wel eens bij een aardbeving bent geweest. De enige provincie in Nederland waar nu regelmatig aardbevingen plaatsvinden, is de provincie Groningen. Dit komt omdat er in deze provincie in de grond wordt geboord, waardoor de aardkorsten in de grond gaan bewegen en aardbevingen veroorzaken. In andere landen van de wereld komen aardbevingen vaker voor, bijvoorbeeld in Amerika en in Japan. Meer over aardbevingen, lees je op deze pagina.
Hoe ontstaan aardbevingen?
Aardbevingen ontstaan in smalle gebieden langs de grenzen van zogeheten tektonische platen. Dit zijn platen in de aardkorst die los van elkaar staan, maar wel langs elkaar en tegen elkaar aan schuiven door bewegingen van de aarde. Op plekken waar de platen tegen elkaar aan schuiven, zoals bij Japan, komen aardbevingen voor. Ook op plekken waar de platen langs elkaar schuiven door bewegingen van de aarde, kun je te maken krijgen met aardbevingen. Aardbevingen worden namelijk veroorzaakt door de verschuiving van de platen, waardoor de grond hard gaat trillen.
Het meten van aardbevingen
Er zijn verschillende apparaten ontwikkeld om de kracht van aardbevingen te meten. In Nederland houdt het KNMI zich bezig met het opmeten van aardbevingen. Bij het meten van een aardbeving, wordt gekeken hoe ernstig de aardbeving was. Hierbij maakt men gebruik van de schaal van Richter: een schaal met cijfers die gemakkelijk kan aangeven hoe zwaar een aardbeving is geweest.
De schaal van Richter
De schaal van Richter loopt van het cijfer 0 tot het cijfer 8,5. Als een aardbeving een 0, 1 of 2 krijgt, heb je eigenlijk niets gemerkt van de aardbeving. Krijgt de beving het cijfer 3, dan voelen mensen vaak een lichte trilling. Krijgt de aardbeving een 4, dan is de aardbeving matig tot sterk en kunnen deuren gaan rammelen. Wordt een aardbeving aangemerkt met het cijfer 5, dan is er sprake van een sterke aardbeving. Op dit moment kunnen voorwerpen om gaan vallen en bomen heftig gaan bewegen, maar is er nog geen direct gevaar.
Als een aardbeving een 5,5 op de schaal van Richter krijgt, is de aardbeving zeer sterk. Dit betekent dat er schade kan komen aan gebouwen, zoals kapotte schoorstenen. De cijfers die er na 5,5 komen, worden alleen gegeven aan ernstige aardbevingen. Zo betekent 6 ‘vernielend’ (grote schade aan gebouwen, paniek), betekent 7 ‘verwoestend’ (viaducten storten in, gasleidingen breken en er ontstaan branden), betekent 8 ‘catastrofaal’ (gebouwen storten in, rails van treinen buigen) en betekent 8,5 ‘zeer catastrofaal’. Heeft een aardbeving het cijfer 8,5, dan kunnen hele steden verwoest worden.