Nu is het heel gewoon om met vliegtuigen, boten en vrachtwagens naar andere landen te gaan en hier spullen vandaan te halen of spullen naartoe te brengen, maar dit was vroeger wel anders. In de zestiende eeuw bijvoorbeeld, waren er natuurlijk nog geen vliegtuigen en vrachtwagens en was bovendien een groot deel van de wereld nog niet of nauwelijks ontdekt. Eén van de eerste Nederlandse groep bedrijven die als eerste echt handel ging drijven met het buitenland, was de VOC. De VOC deed dit niet met vliegtuigen en vrachtwagens, maar met ontzettend grote schepen. Meer over de VOC, lees je op deze pagina.
De geschiedenis van de VOC
In het begin van de zestiende eeuw, waren de Portugezen de baas over alle handel in Azië. Hier haalden de Portugezen peper en andere specerijen, die ze vervolgens voor een hoge prijs verkocht aan andere landen in Europa. Nederland was hier erg jaloers op, omdat zij natuurlijk ook veel geld wilden verdienen met hun handel. Daarom werd er een compagnie gestart, die in 1579 Oost-Indië bereikte.
Toen de eerste compagnie met succes in Oost-Indië terecht kwam, waren er steeds meer mensen die compagnieën startten. Zo vaarden er tussen 1597 en 1602 wel 65 Nederlandse vloten naar Indië, om hier producten vandaan te halen. Omdat het natuurlijk gemakkelijker is als je met meerdere schepen samen werkt in plaats van alles alleen te doen, besloot de Nederlandse regering dat de verschillende compagnieën in Nederland samen moesten werken. Zo werd er één grote compagnie gestart, oftewel de VOC (Vereenigde Oost-Indische Compagnie).
De successen van de VOC
Het was geen slecht idee van de Nederlandse regering om één compagnie te starten, want de VOC had erg veel succes. Zo had de VOC vestigingen in Indië, China, de Molukken en Azië, maar was vooral Batavia (een stad die nu Jakarta) heet, erg belangrijk voor de VOC. In deze stad maakten zij namelijk de dienst uit, handelden zij allerlei verschillende producten en verdienden ze veel geld.
De ondergang van de VOC
In de zeventiende en achttiende eeuw was de VOC het grootste scheepvaartbedrijf ter wereld en dat terwijl de VOC van een klein landje als Nederland was. Helaas ging de VOC toch aan het einde van de achttiende eeuw failliet. Dit kwam omdat de prijzen van producten in Azië hoger werden, het personeel van de VOC meer loon wilde en er oorlog uitbrak in 1780. Door deze oorlog kon er twee jaar niet gehandeld worden in Azië, waardoor de VOC schulden kreeg en uiteindelijk failliet ging.