Als je dyslexie hebt, vind je het moeilijk om te lezen, te schrijven en te spellen. Dit komt niet omdat je dom bent of niet goed kunt leren, maar omdat je woorden heel anders ziet dan mensen zonder dyslexie. Heb jij ook dyslexie of ken je iemand met dyslexie en wil je hier meer over weten? Lees dan meer over dyslexie op deze pagina.
Wat is dyslexie?
De naam dyslexie komt uit het Grieks en betekent dat je niet op de goede manier met geschreven taal om kan gaan (dys betekent ‘niet op de goede manier’ en lexie betekent ‘met geschreven taal om kunnen gaan’). Als je dyslexie hebt, betekent dit dus dat je het moeilijk vindt om te lezen, te schrijven en te spellen. Dit komt niet omdat je dom bent of omdat je niet goed kunt zien, maar omdat je letters op een andere manier ziet dan andere mensen. Mensen zonder dyslexie zien letters namelijk netjes naast elkaar staan, terwijl mensen met dyslexie de letters als een soort dansende brei zien. Omdat alle letters door elkaar staan, is het dus eigenlijk logisch dat mensen met dyslexie het moeilijk vinden om te lezen en te schrijven.
De geschiedenis van dyslexie
Dyslexie bestaat al heel lang, maar vroeger wisten ze nog niet van het bestaan van dyslexie af. Vroeger dachten mensen daarom nog dat kinderen met dyslexie gewoon dom waren of een probleem met hun ogen hadden, terwijl mensen met dyslexie eigenlijk net zo slim zijn als kinderen zonder dyslexie en ook geen problemen met hun ogen hebben. Pas in 1898 ging de eerste dokter dyslexie onderzoeken en hij kwam erachter dat het niets met blindheid of domheid te maken had, maar met een soort woordblindheid. Toen steeds meer artsen interesse kregen in deze theorie, werd dyslexie steeds meer onderzocht.
De oorzaak van dyslexie
Hoe het komt dat sommige kinderen dyslexie hebben en andere kinderen niet, is niet helemaal duidelijk. Artsen weten alleen dat dyslexie erfelijk is: dit betekent dat als jouw vader of moeder dyslexie heeft, je als kind ook meer kans hebt om dit te krijgen. Hoe het dan komt dat sommige gezinnen wel dyslexie hebben en andere gezinnen niet, weten wetenschappers niet zo goed.
Wat we wel weten is dat één op de twintig mensen dyslexie heeft. Dit betekent dat van alle 1,8 miljoen kinderen op de basisschool, 90.000 kinderen dyslexie hebben. Dyslexie is dus helemaal niet raar of zeldzaam, maar juist iets waar veel kinderen en volwassenen mee te maken hebben.