Home > Spreekbeurten > 
Kauwgom Hoewel kauwgom pas in de jaren 50 naar Nederland werd gehaald, bestaat deze snoep al veel langer. De kauwgom die men vroeger kauwde, leek alleen helemaal niet op de kauwgom die we nu in onze mond stoppen. Dit komt omdat de kauwgom van vroeger geen geur en smaak had en ook een andere vorm had dan de kauwgom van nu, waardoor de kauwgom van vroeger eigenlijk helemaal niet lijkt op de kauwgom die we nu kennen. Meer over de kauwgom van vroeger en de kauwgom van nu, lees je op deze pagina. De geschiedenis van kauwgom De eerste mensen die op kauwgom kauwden, waren de indianen. Zij kauwden niet op kauwgomstukjes die we nu kennen,maar deden rubber uit bomen in hun mond om hierop te kauwen. Daarnaast waren niet alleen indianen fan van kauwgom, maar werd kauwgom ook gebruikt door eskimo’s. Eskimo’s deden namelijk walvishuid in hun mond, waar ze uren op konden kauwen. Het eerste stukje kauwgom dat voor de verkoop geschikt was, werd gemaakt in 1848 door John B. Curtis in de Verenigde Staten. Hij noemde deze kauwgom Main Pure Spruce Gum en maakte de kauwgom van sap uit bomen. Hoewel kauwgom al in 1848 werd gemaakt, werd het pas 100 jaar later naar Nederland gebracht. Dit gebeurde na de Tweede Wereldoorlog, toen Amerikaanse soldaten kauwgom meenamen naar Nederland. Hierna werd de eerste kauwgomfabriek geopend in 1948, waarna kauwgom echt populair werd in Nederland. De enige kauwgomfabriek in Nederland De kauwgomfabriek die in 1948 werd geopend in Nederland, stopte er in 2003 mee. Uiteindelijk werd de fabriek overgenomen door Leaf International, een bedrijf dat in de fabriek onder andere Sportlife en Xylifresh maakt. Op dit moment is de fabriek in Amsterdam de enige kauwgomfabriek in Nederland. Bij het maken van kauwgom wordt gebruik gemaakt van drie belangrijke ingrediënten. Deze ingrediënten zijn gom uit bomen, suiker en glucosestroop. Gom uit bomen is de basis van kauwgom, suiker zorgt voor de smaak van kauwgom en glucosestroop zorgt ervoor dat de kauwgom niet hard wordt tijdens het kauwen. Weetjes over kauwgom Wil je meer weten over kauwgom? Lees dan deze leuke weetjes over deze snoepsoort: In Japan kun je heel veel verschillende kauwgomsmaken vinden. Zo maken ze in Japan niet alleen kauwgom in aardbeiensmaak of mintsmaak, maar ook kauwgom met de smaak van bloemen en kauwgom met de smaak van augurk. De grootste bel die ooit werd geblazen met een kauwgom, werd geblazen in Amerika. De bel die hier in 1985 geblazen werd, was 55,8 centimeter groot. Je kunt pindakaas gebruiken om kauwgom van banken en stoelen te verwijderen. En heb je kauwgom op je kleding? Dan kun je dit verwijderen door de kauwgom met ijsklontjes koud te maken.
Informatie
Spreekbeurt over Kauwgom