Turnen lijkt misschien een moderne sport, maar volgens onze geschiedenisboeken bestond de sport turnen ook al in de tijd van de Romeinen. In deze tijd had turnen nog wel een andere naam (Arte Gymnastica) en werd de sport wel op een andere manier uitgevoerd. De eerste mensen die echt gingen turnen waren dus de Romeinen, maar als je deze vorm van turnen vergelijkt met de vorm van turnen die we nu kennen is het eigenlijk een hele andere sport. Het turnen zoals we nu kennen ontstond namelijk pas in de negentiende eeuw, in de Duitse School door Friedrich Ludwig Jahn. Hij maakte enkele basisvormen van turntoestellen, die nu nog steeds gebruikt worden. De Romeinen waren dus ook al bezig met turnen, maar het turnen zoals we het nu kennen werd ‘ontdekt’ door de Duitser Friedrich Ludwig Jahn.
Turnen als Olymische sport
Net zoals taekwondo, hockey en judo is turnen een onderdeel van de Olympische spelen die iedere vier jaar georganiseerd worden. De Olympische spelen is een groot sportevenement dat al sinds de tiende eeuw voor Christus bestaat en ieder jaar veel bekijks trekt. Vooral turnen is populair bij de Olympische spelen, omdat Nederlanders hier erg goed in zijn en veel indrukwekkende kunstjes kunnen laten zien.
Onderdeel van gymnastiek
Turnen is officieel onderdeel van de gymnastieksport. Onder de gymnastieksport vallen in totaal vijftien soorten sportne, zoals tampolinespiringen, jazzdansen en aerobics. Turnen is veruit de populairste gymnastieksport van alle gymnastieksporten en dit komt vooral omdat turnen ook onderdeel is van de Olympische spelen.
De verschillende turntoestellen
Er zijn verschillende turntoestellen waar je op traint als je turnt. De mannen kunnen turnen op de vloer, het paard, de ringen, de sprong, de brug met gelijke leggers en de rekstok en de vrouwen kunnen turnen op de sprong, de brug met ongelijke leggers, de evenwichtsbalk en de vloer. De mannen hebben dus meer toestellen, maar dit wil absoluut niet zeggen dat mannen beter zijn in turnen dan vrouwen. De reden dat mannen meer toestellen hebben, heeft voornamelijk te maken met het feit dat mannen sterker zijn dan vrouwen en dus meer turntoestellen kunnen gebruiken. Omdat vrouwen van nature minder spieren hebben dan mannen, kunnen zij sommige toestellen niet gebruiken.
Bekende Nederlandse turners
De bekendste Nederlandse turners van dit moment zijn Youri van Gelder,Verona van de Leur, Jeffrey Wammes en natuurlijk Epke Zonderland. Deze turners en turnster hebben allemaal al verschillende belangrijke wedstrijden gewonnen en medailles verdiend. Andere bekende turners die niet uit Nederland komen, zijn Nadia Comaneci en Olga Korbut. Nadia Comaneci won in totaal vijf Olympische medailles en Olga Korbut wordt gezien als één van de bekendste turners aller tijden.